Efter Gymnasiet

Efter Gymnasiet

Att gå ut gymnasiet är en enorm stor lycka och lättnad för många ungdomar. Hur många bilder i tidningar och på tv har man inte sett på utrusande lyckliga ungdomar i studentmössor som med tjo och tjim möter sina familjer, släkt och vänner utanför på skolgården med stolta leenden.

Att ta studenten är stort! Både för eleven själv och de närmaste. Så man kan förstå att glädjen är stor när denna tid är över och ens tonåring helt plötsligt står med båda fötterna i vuxenvärlden.

Så vad händer då efter gymnasiet? Här är det många som kanske tar ett sabbatsår för att återhämta krafter efter en tuff skolgång. Många andra kanske direkt hoppar på vidareutbildning medan en del kanske till och med redan har ett jobb på gång. Möjligheterna är många för alla som genomfört sin gymnasieutbildning och det finns inga rätt eller fel. Alla gör sitt eget val.

En del som börjar jobba kanske sparar ihop för att åka ut världen och resa runt. Det är ett smart val att lära sig omvärlden som man endast innan läst om innan. Eller så kanske man åker utomlands för att studera. Det finns ju enormt bra utbildningar och kurser utanför Sveriges gränser så varför inte passa på att göra det när man är ung och har viljan och orken till det.

Andra kanske påbörjar sin vidareutbildning genom att läsa på Universitet eller Högskola hemma i Sverige och det är inte heller en dålig idé. I Dagens Nyheter finns en bra artikel om högskolestudier och hur man bäst förbereder sig som student till Universitetet.

Andra som valde en yrkeslinje på gymnasiet kanske är supernöjda med att direkt gå ut i arbetslivet och det är inte heller fel.

Oavsert vilket val det blir så är man mer än redo för den komplexa vuxenvärlden efter att klarat av gymnasiet.