Inför Gymnasiet

Inför Gymnasiet

Ungdomar som gått ut grundskolan och står inför val av linje eller program till gymnasiet kan få ett svårt och tufft val. Idag finns det så oerhört mycket att välja på att det nästan kan bli mer förvirrande än glasklart vad man kanske vill läsa eller vad man har för planer på att jobba med i framtiden. Då är det kanske lätt att som förälder eller vårdnadshavare lägga sig i för mycket men det ska man nog försöka att inte göra. Förr om åren såg gymnasiet annorlunda ut med endast ett litet utbud av olika program som kunde läsas. Ville man då läsa vidare efter gymnasiet var det lite svårare att göra det då både utbildningsanordnare och platser till dessa var ganska få så konkurrensen var hårdare om platserna.

Idag är det lite lättare då det finns många fler utbildningsanordnare än tidigare.

Så hur ska man då tänka när man ska göra sitt val? Ja, det finns egentligen inget facit till det utan man måste tänka igenom sin egen situation om vad man känner själv och vad man vill göra i framtiden. Kanske vet man inte exakt vad man vill jobba med men ändå har en liten aning om vilket område man vill tillhöra som exempelvis medicin och forskning.

Då kanske man ska försöka rikta in sig på något av alla Naturkunskap -eller Biologi linjer som erbjuds. Eller om man är mer idrottsintresserad kanske ett gymnasium med inriktning mot idrott och sport är ett alternativ. Man kanske redan utövar en sport på fritiden sedan många år och känner att det är där man hör hemma.

Som sagt så är det inte lätt men man ska alltid komma ihåg att inget val är definitivt. Känner man att det är fel val man gjort när gymnasiet börjat kan man alltid byta.

Vidare i detta enorma utbud av alla olika utbildningar, inriktningar och kurser kan man även förbereda sig genom att tillsammans med sina föräldrar, vårdnadshavare eller någon kompis ta sig tid att besöka något av alla gymnasieskolor som håller öppet hus inför skolstart. Där kan man få en känsla av hur det verkar och samtidigt kunna ställa frågor man har till de lärare som kommer att ha hand om de ämnen man i så fall ska läsa på den utbildning man är intresserad av.

Den stora gymnasiemässan finns också att besöka. Många elever som genomfört sin utbildning på gymnasiet tipsar om just denna mässa och i SvD finns att läsa ett bra reportage om gymnasiemässan och varför man bör besöka den inför sitt val.