Studentekonomi

Studentekonomi

Det fattiga livet som student är ganska omtalat. Nudlar veckor i sträck, att handla på second hand och köpa sin kaffe med studentkortet på tågstationen. Ja, det är lite trixande med ekonomin om du är student, men det går absolut att få ihop det så att du klarar dig ganska bra.

Du kan hitta lite tips hos Aftonbladet för att få inspiration och idéer om hur du kan spara in på dina utgifter som student. Först av allt, räkna ihop dina utgifter per månad för att se vad du har kvar att leva för. Finns det något du kan minska på bland utgifterna? Sluta röka kanske? En fika på stan är ganska dyrt i längden och med en begränsad budget är det heller inte livsnödvändigt att fika på stan särskilt ofta. Begagnad kurslitteratur är bra. Leta efter det.

Kläder

När det kommer till kläder är det något som alla behöver ibland, och som alla vet så är ytterkläder ganska dyrt. För att få en snygg studentlook kan du tänka på den hedervärda västen. En väst kan du ha stor nytta av genom att kombinera den med andra plagg. På sensommaren kan den vara som den är, tidigt på hösten är den värmande och senare på hösten kan du kombinera med en tjock stickad tröja och en halsduk. Johnells har västar för man, kvinna och barn och du kommer att ha stor nytta av plagget. Med rätt tillbehör kommer du vara en trendig student vilken utbildning du än studerar. Tillbehören gör att du kan variera dig mellan bohemisk stil, klassiskt elegant eller lite ledigare stil. Västen är ett mångsidigt plagg som många glömmer bort, men du slipper köpa en ny jacka för varje årstid.

Stipendier

Ett annat sätt att dryga ut ekonomin är att ansöka om stipendier. Du förlorar ingenting på att ansöka och det finns många olika stipendier med varierande summor. Vissa betalar ut någon tusenlapp, andra kanske är lite större belopp, och vissa stipendier är avsedda för specifika saker som till exempel ett projekt, lite extra julmat över julhelgen för fattiga eller skolmaterial och kurslitteratur. Titta även över dina studentrabatter, där kan finnas pengar att spara på en mängd olika saker.

Mat

Ett av de stora pengaslukande hålen i ekonomin är maten. Som student måste du verkligen tänka på att äta en balanserad kost så du orkar med pluggandet och en eventuell hobby vid sidan av studierna. Bra mat behöver inte alltid vara dyr heller, så du kan äta bra för en hyfsad peng. Se till att gå ihop med kompisarna, laga billig mat tillsammans och handla storpack. Det kan löna sig att titta i reklambladen också. Något annat som faktiskt sparar en hel del pengar är att äta vegetariskt eller veganskt ett par gånger i veckan. Både kött och ost kan vara väldigt dyrt, så att byta ut köttfärsen i köttfärssåsen mot exempelvis gula ärtor är både gott och billigt. Se till att även ha en tygkasse med dig när du handlar, det är bättre för både miljön och plånboken.