Blogga dig till extrainkomst under studierna

Blogga dig till extrainkomst under studierna

Det finns några saker som definierar studenter: studier, stress och lite pengar på bankkontot. Hur krävande en utbildning är, beror på vad du studerar, dig som person och hur mycket självstudier som utbildningen har. De flesta studenter vill tjäna extra pengar, men det är inte alltid som det finns tid eller kraft att också jobba. Ett tips är då att få extrainkomst genom att blogga!

Blogga som extrainkomst

Det fina med en blogg är att du väljer själv när, var och hur du ska blogga. För att tjäna pengar på bloggen måste du få nog med besökare som klickar sig vidare på annonserna på din sida, så det räcker inte med att skapa en gratisblogg och skriva ett par inlägg när lusten faller på. Tvärtom, om du som student ska kunna få en extrainkomst under studietiden genom din blogg, måste du planera och blogga smart – men det är helt möjligt! Du kan få inkomst genom annonser, genom att sälja produkter och e-böcker.

Inför arbetslivet

Ett tips är att använda bloggen som en hjälp inför arbetslivet. Antingen bloggar du för att få mer pengar under studierna och inte behöva ta så mycket studielån; eller för att kunna investera pengarna på ett bra sätt. Om du inte har körkort är det klokt att ta det under studietiden: de flesta arbetsgivare förutsätter att folk har körkort, även om de inte ska köra bil som en uttalad arbetsuppgift i jobbet. I de flesta jobb ingår att åka på kurser, förflytta sig mellan kontor och klienter eller bara äta på stan. Att alltid vara den som åker med, men inte kan köra, blir jobbigt i längden – för alla parter. För att få råd att ta körkort kan du blogga dig till pengarna! Ett tips för att göra körkortet billigare, är att gå en handledarkurs tillsammans med en vän eller förälder för att kunna övningsköra privat – det tjänar du mycket pengar på. Bra för en pank student!

Du kan också tänka att din blogg är ett slags CV inför ditt arbetsliv. I så fall kan du blogga om dina studier och fördjupa dig i just ditt ämnet. Om du studerar miljöteknik, kan du ha en blogg som handlar om miljöteknik och även länka till den när du söker jobb. Det kan ge inkomst, men också kontakter och en möjlighet att visa kunskap och intresse.

Bloggen

För att få inkomst på din blogg måste den handla om ett särskilt ämne, som en tidning. Du ska inte skapa en stor ”tidning” som DN eller Aftonbladet, utan snarare ett smalt magasin om teknik, hemmagjort smink, resetips i Thailand eller om studieteknik. Bloggen kan handla om nästan vad som helst, men den ska vara avgränsad och tydlig för att det ska bli lätt för både sökmotorer och läsare att hitta till bloggen, när de söker efter särskild kunskap. Om du skriver om samma ämne som dina studier, så kommer du alltid att få nya uppslag och du kan enkelt skriva om vissa inlämningsuppgifter så att det blir en bloggpost.