Tjäna pengar genom att blogga

Tjäna pengar genom att blogga

En blogg var ursprungligen en sorts webbdagbok där skribenten publicerade inlägg och dagboksanteckningar. Bloggandet slog igenom stort i början på 2000-talet och mycket har hänt sedan dess. Det finns idag miljoner bloggar på olika språk och många olika nischer. De flesta tjänar inte pengar på bloggen, men duktiga bloggare kan tjäna upp till flera miljoner kronor i annonsintäkter och sponsrade samarbeten. Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med bloggandet och hur du kan tjäna pengar genom att blogga.

Kom igång med bloggen

För att du ska ha möjlighet att tjäna pengar på bloggen krävs det att den ser professionell ut och har högkvalitativt innehåll. Om du inte är tekniskt lagd kan du anlita en handplockad WordPress-utvecklare för att snabbt komma igång med bloggen. Beetroot är ett företag som erbjuder en rad olika IT-tjänster till överkomliga priser. Genom att anlita någon av deras experter kan du garantera att du skapar en professionell och lättanvänd plattform för ditt bloggande. Beetroot erbjuder även tjänster inom design om du vill skapa ett unik utseende på din blogg.

Skriv professionellt om din passion

Nästa steg är att bestämma vad du ska skriva om på bloggen. Många tror att en blogg måste vara personlig och skriven i dagboksform, men det är missuppfattning. En blogg kan handla om vad som helst, men för att tjäna pengar på den är det viktigt att den har någon form av nisch eller inriktning. Mat, sport, mode, smink, spel, hälsa och resor är vanliga bloggämnen. Du kan exempelvis skriva en jordbruksblogg eller om något annat populärt ämne. Skriv om din passion och se till så att texterna håller mycket hög kvalitet. Om inte texterna är välskrivna kommer det vara svårt att öka antalet bloggläsare. Trafiken till bloggen är en absolut nödvändighet om du vill kunna få bloggen att gå med vinst.

Olika sätt att tjäna pengar på bloggen

En blogg kan ge en uppskattad inkomst oavsett om syftet är att dryga ut studentekonomin eller om du satsar på att kunna försörja dig helt på bloggen. Vanliga sätt att tjäna pengar på bloggskrivandet är affiliatelänkar, annonser och olika former av bloggsamarbeten. Dessa samarbeten kan bland annat ske i form av sponsrade inlägg där du som bloggare skriver ett reklaminlägg åt ett företag som vill nå ut till dina läsare. För att inte riskera att fällas för smygreklam är det viktigt att följa regelverket kring hur sponsrade inlägg ska markeras i bloggen.