Savanter – matematiska genier

Savanter – matematiska genier

Det finns personer som kan memorera över 22 000 decimaler av talet Pi eller lära sig isländska på sju dagar, eller teckna av hela London efter en enda helikopterfärd över staden. Dessa personer är för det mesta så kallade savanter och tillhör ett fenomen som även har gestaltats ett flertal gånger på vita duken.

Rain man

Många tänker på filmen ”Rain man” när ordet savant kommer upp, och menar då filmen som kom ut 1988 med skådespelarna Tom Cruise och Dustin Hoffman i huvudrollerna. Dustin Hoffman spelar en autistisk person som verkligen fascinerar. Rollkaraktären hade dessutom hämtat inspiration från en verklig människa, nämligen Kim Peek, som kunde läsa upp fakta ur över 12 000 böcker. Emellertid hade han stora problem med en sådan grundläggande sak som att klä på sig själv. Detta är kännetecknande för Savant syndrom och just kombinationen mellan att kunna utföra det mest otroliga, med bristen på att kunna utföra det enklaste, gör det hela så speciellt.

Skador i vänstra hjärnhalvan

En teori är att det finns brister i vänstra hjärnhalvan som leder till att den andra hjärnhalvan överkompenserar och därför uppstår en så kallad överbegåvningsnivå i vissa speciella uppgifter. Det är nog svårt att helt sätta sig in i hur en sådan hjärna fungerar. Att exempelvis kunna susa fram i en ny

Mitsubishi Outlander och hemma i vardagsrummet kunna redogöra för varje detalj under resan verkar oroligt för de allra flesta. Fenomenet är sex gånger vanligare hos män än hos kvinnor och behandlingsformerna påminner om dem som förekommer vid en del autistiska tillstånd.

Ointresse av rampljuset

Gemensamt för många savanter är ofta ointresset att förbluffa omgivningen med sina förmågor och att det är själva processen fram till resultatet som är intressant. Egentligen behöver det inte innebära så stora problem för människor med savant förmåga, bara de lyckas få stöd och struktur i sina liv. En risk är ett överintresse för en enda sak, vilket kan göra det sociala livet lidande, menar många som behandlar människor med savant egenskaper. Det är dock en ganska liten grupp människor som kan sälla sig till denna skara av savanter. I världen finns troligen bara omkring 50 individer som har denna förmåga.

Några kända savanter

  • Daniel Tammet gjorde sig känd i officiella sammanhang med att kunna räkna upp över 22 000 decimaler av talet Pi. Han lärde sig dessutom elva språk flytande, varav isländska, på sju dagar.
  • Stephen Wiltshire lyckas memorera och teckna varje skrymsle och vrå av en stad, efter att bara ha flugit en enda gång över staden i helikopter. Exempelvis har han nedtecknat ett tio meter långt panorama över staden Tokyo.
  • Leslie Lemke kunde redan som sextonåring spela en felfri version av Tjajkovskijs Piano Concerto. Till saken hör att han då bara hört stycket framföras en enda gång på tv.