Roliga historier som berättas i skolan

Roliga historier som berättas i skolan

Att berätta roliga historier är ett sätt att umgås, connecta och ha roligt tillsammans med sina vänner. Vilka historier vi berättar beror mycket på i vilket sammanhang vi är och hur gamla vi är. Tonåringar och vuxna berättar ofta historier med ironi, dubbel mening eller med sex eller politik som tema. Barn berättar gärna historier där något har gått på tok, ofta med en oväntad tvist på slutet.

Roliga historier på lågstadiet

I den här åldern har man lämnat “två tomater som gick över en väg” men skrattar fortfarande åt Bellman och liknande historier. Till exempel den om när dansken, tysken och Bellman skulle tävla om vem som kunde vara inne längst i en stia. Först gick dansken in och han kom ut redan efter fem minuter och sa “grisen fes”. Sedan gick tysken in. Han stannade i tio minuter, sen stod han inte ut längre utan kom ut och sa “grisen fes”. Då gick Bellman in. Efter en stund kom grisen ut och sa “Bellman fes”. Här vet barnen redan att slutet kommer att bli oväntat och att Bellman alltid gör något knasigt, men de vet inte vad han kommer att hitta på just den här gången.

Roliga historier på mellanstadiet

Här börjar det bli roligt med skämt som har dubbel mening, lekar med ord, språk och ironi. Kunskap om världen vävs också in och gör att skämten ofta blir obegripliga för yngre barn, men roliga när man börjar greppa dem men ändå behöver tänka till lite. Ett exempel kan vara “I vilket land kan man minst? I Kanada (Kan nada)”.

Roliga historier för tonåringar

Här börjar skämten så långsamt bli lite mer vågade och de testar att tänja på gränserna och skämta om sådant som de själva håller på att upptäcka. Det kan vara om andra människor eller om sex. Till exempel kan de roas av historien om Pekka som skulle ha sex med sin flickvän för första gången och gick för att köpa kondomer. Billigast var gröna kondomer, en svart kostade tio kronor mer och så fanns det en dyr vit kondom. Pekka ville inte verka snål utan köpte den svarta. Kvällen var bra, men kondomen sprack och flickvännen blev gravid. Nio månader senare föddes en son och han var svart. Pekka älskade dock sin son och familjen blev lycklig tillsammans. En dag frågade pojken sin pappa varför han var svart medan pappa var vit. Då svarade Pekka att han skulle vara glad att han var svart, för hade han inte betalat tio kronor mer hade pojken istället varit grön.

Ibland är de skämt roligast där man behöver tänka till ett par gånger innan man greppar hela skämtet, men ibland är det just de enkla historierna som är som allra roligast.