Lyssna på livemusik

Lyssna på livemusik

Det sägs att musik byggs av glädje, men det går också åt andra hållet: med hjälp av musik fyller man sitt liv med glädje. För mig är den största musikupplevelsen den jag delar med andra och allra bäst tycker jag om livemusik. Det är inte alltid de stora konserterna som ger mig den största upplevelsen, utan ofta de lite mindre eller kanske oväntade. De jag får plats med i vardagen och som jag kan gå på lite spontant. För stora konserter har man ju ofta köpt biljetter till flera månader i förväg och det kan vara kul att vänta och längta, men den där spontaniteten finns inte där. Här är några typer av konserter jag relativt ofta besöker:

Livemusik på kaféer

Den här typen av små, intima konserter älskar jag. Det kan vara lite olika typer av musik, men mest tycker jag om jazz och trubadurer. Det kan vara okända eller kända personer, det är inte så noga. Jag brukar gå med en kompis, för det blir alltid trevligare om man kan ta något att dricka, som en god latte, och sitta och småprata lite. Jag gillar att göra mig fin när jag går ut för att lyssna på musik. Ta på mig något speciellt. Inte festkläder, men ändå snyggare än vad jag brukar ha till vardags. Jag sminkar mig också lite mer än till vardags, med highlighter och en snygg ögonskugga, mascara och ett läppstift som matchar min outfit. Håret brukar jag också fixa till så det faller snyggt. Nagellack är ett måste, fast jag brukar ha ett ganska diskret sådant.

Klubbar

Ett ställe jag älskar att besöka är Katalin i Uppsala. Där har jag lyssnat på allt från SoLaLa till Stina Wollter. Där kan det vara konserter, men i en liten och intim miljö där man är nära inpå den som uppträder – och nära inpå varandra. Katalin är bra på att fånga upp mellanstora artister med personlighet. Det är därför jag ofta går dit på konsert.

Kyrkor

Kyrkan här i närheten har ofta konserter. Ibland är det gratis lunchkonserter, framför allt på sommaren. Då är det ofta klassisk musik på orgel, flygel eller piano och ibland ihop med till exempel cello. Någon gång ibland kommer en solist. Om jag har möjlighet älskar jag att smyga in på de konserterna på lunchrasten, sluta ögonen och bara vara i musiken en stund. Det är sann avkoppling. De kan också ha större konserter ibland när de tar in lite mer kända artister – ofta sångerskor. Då brukar det kosta en hundring eller så i inträde och det är det väldigt värt. Akustiken och stämning på en konsert i en kyrka är helt annan än när man går på lokal, men jag älskar båda delarna. På kyrkokonserterna går jag oftare ensam, eftersom det ändå inte passar sig att sitta och småprata.