Bloggriket

Bloggriket

Att driva eller äga en blogg kan faktiskt vem som helst göra. Det gäller bara att komma på vad man ska ha sin blogg till och varför.

Är det för att man vill nå ut med ett budskap till många? Eller är det för att eventuellt kunna tjäna pengar på den? Eller har man helt enkelt sin blogg bara för egen del och intresse?

Dessa frågor är viktiga att ställa sig innan man börjar blogga. Visst kan man i ett senare skede bestämma syftet med sin blogg, det är inget hinder.

Däremot om syftet är att bloggen ska vara professionellt inriktat mot ett specifikt ämne är det viktigt att fakta är korrekta och att man som ägare till bloggen är kunnig inom området så att inga texter är missvisande eller rakt av inkorrekta. Detta kan exempelvis handla om bloggar inom läkemedel eller vården. Där är det viktigt med ständiga och korrekta uppdateringar.

För att komma igång med sin blogg krävs egentligen inte mycket i utrustningsväg. Det kan faktiskt räcka med en smartphone eller Ipad eller en laptop som exempelvis en macbook pro 13. Så länge man har en stabil internetåtkomst kan man koppla upp sig med något av dessa och börja lansera sin blogg i det stora rike av bloggar och hemsidor som nu redan finns.

Det är en fascinerande värld och vill man nå ut till många med något viktigt att säga är det enkelt men man ska även vara införstådd med risker och andra fallgropar som finns ute i cyberrymden. Det som läggs ut på internet kommer för alltid att finnas där, oavsett om man är bra skyddad mot icke behöriga personer så att de inte har tillgång till din blogg och dina foton som finns där.

Man ska också vara försiktig att inte kränka någon med innehållet i det man skriver. Man kan bli bötfälld och i värsta fall stängs ens blogg och man blir portad från möjligheten att ha en blogg för all framtid.

Annars är bloggande ett roligt och kreativt sätt att få ut sina idéer, tankar och talang till en bred publik. I Aftonbladet finns en artikel att läsa om tips inför start av sin blogg och hur man faktiskt kan lyckas få en bra inkomst med bloggen.

Det man också bör tänka på när man startar en blogg är att hålla den uppdaterad och fräsch. Ingen besökare fortsätter att gå in på en webbsida som inte har nya inlägg eller nyheter utan lämnar den ganska snart om inget nytt finns att läsa eller se på den.

Även innehållet på en blogg bör vara adekvat mot det som rubriken lovar. Det finns väldigt få människor som betraktar en blogg som seriös om rubriken exempelvis säger att innehållet ska handla om resor men texten helt plötsligt prisar olika maträtter och recept som inte alls har någon koppling med rubrikens ord. Detta kan medföra att bloggen genast känns oprofessionell och tappar läsare. Tillslut kan den helt försvinna på grund av detta.