Bloggar – kvinnliga pionjärer och svensk export

Bloggar – kvinnliga pionjärer och svensk export

Att kapsla in det svenska bloggundret på ett fåtal tecken har sina begränsningar. Det vore dock på gränsen till tjänstefel att inte nämna de kvinnliga pionjärer, numera lönsamma entreprenörer, som inte bara lyckats livnära sig på sina bloggar, utan även de facto gjort det svenska bloggformatet till något av en svensk exportvara.

Här kommer en snabb introduktion till fyra bloggerskor du ska hålla ögonen lite extra på:

Isabella “Blondinbella” Löwengrip har väl knappast undgått någon. Det här är den drivna, karriärsinriktade fjortonåringen som växte upp och förvandlade onlinedagboken till ett affärsimperium. Nyligen utsågs hon till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna, en position som enligt henne själv bara är början – ambitionen är att bli mäktigast i hela världen.

Vare sig det rör sig om gummistövlar för barnen, släktkalas med saft och bullar eller genuspolitik så har denna norrländska dam oftast inte bara en åsikt om hur det ska göras – hon gör det, dokumenterar det och skrattar numera hela vägen till banken. En av de svenska pionjärer som inspirerat många till en annorlunda livsstil då hon och hennes man valde att lämna stadsstressen bakom sig och flytta ut på landet. Clara kriver mycket om att motverka köphetsen men investerar gärna i svenska kvalitetsvaror som till exempel slitstarka och robusta skor från viking eller vackra, klassiska koppar från Rörstrand eller Gustavsberg. Bloggen “Underbara Clara” har numera växt till en medieplattform som är basen i Clara Lindströms affärsverksamhet.

Denna blonda, partyglada författare, copywriter och kärlekstörstande söderpingla delar oftast öppet och utlämnande med sig av såväl hjärtesorger som karriärsutmaningarna. Kanske är det just det som bidragit till att hon skrivit sig in i så många svenska unga kvinnors hjärtan? För populär, det är hon. I år firade hon 10-årsjubileum som bloggare och på basis av uppdateringsfrekvensen på bloggen verkar det inte vara någon fara och färde för att pennan ska tystna.

Det färgstarka inrednings- och vintageundret Elsa Billgren är ett välkänt ansikte för många. Karriären som bloggare tog sin början för denna konstnärsdotter (hon är Ernst Billgrens dotter, red anm) redan på den tiden när hon arbetade som PR-ansvarig på retrobutiken Beyond Retro. Det ena gav det andra och förutom bloggen har Elsa även medverkat som programledare och inredare i långköraren “Äntligen hemma” på TV4. Parallellt med bloggandet och uppdraget på tv driver Elsa sedan några år tillbaka även uthyrning av vackra vintage-bröllopsklänningar. Bloggen tar ofta avstamp i vackra Stockholmsvyer, mat, lycka, kärlek och de små detaljerna som gör livet värt att leva.