Musiken lockar fram känslor

Musiken lockar fram känslor

Musik är ett område som kan locka fram känslor hos alla människor. Dessa känslor kan vara allt ifrån lyckliga till mer sorgliga sådana och musik är viktigt för många och kan både förstärka och förminska olika minnen.

Musik kan även förstärka intryck av olika slag.

Tänk dig en film som du går och ser på bio utan musik eller ljud. Det blir ganska platt och färglöst vilket bidrar till att filmen kan förlora sitt budskap på flera sätt. En publik till sådan film kan aldrig bli lika hänförd på samma sätt som när musik tillsätts.

En romantisk scen i en film där ljuva toner spelas får kärleken mer tydlig och publiken kan lättare känna känslan av romantik än om scenen endast skulle fyllas av konversationen mellan skådespelarna.

Detsamma kan även innebära en film med mycket action. I spännande och actionfyllda filmscener kan passande musik göra underverk för åskådarna till filmen. Spänningen i kroppen kan öka om man hör fartfylld musik i dessa filmer.

Eller dova och dunkla musiktoner till någon skräckfilm med mycket mystik där musiken förhöjer den skräck och rysningar man kanske får när man ser filmen samtidigt som musiken förhöjer känslan av skräckblandad spänning. I Aftonbladet finns en artikel om detta fenomen med musiken som förstärker känslor och intryck.

Eller en fest utan musik. Vad blir det då? Ganska tråkigt och gästerna kanske inte riktigt finner samma glädje tillsammans utan musik. Även om nöjet handlar om att träffa sina vänner gör ju musiken att människor blir mer glada och spralliga och kanske börjar dansa med varandra. Det skulle ju aldrig hända utan musik.

Kan man tänka sig ett dop eller bröllop utan musik? Dessa två ceremonier är en upplevelse för livet och utan vackra toner i exempelvis kyrkan skulle det bli mer fattigt på känslor som lycka och kärlek som ökar i takt med ljuv musik som spelas upp vid dessa tillfällen.