Matematik i samhället

Matematik i samhället

Att inte inse att matematik är mer än bara ett ämne i skolan som man är tvungen att lära sig kan vara ödesdigert. Vi lär oss inte enbart matematik för att vi måste följa skolplanen utan vi lär oss det för att underlätta vår vardag där vi faktiskt använder matematiska regler och tänk ganska ofta.

Går vi exempelvis till affären för att handla använder vi flera av de vanligaste räknesätten. Kanske har vi samlat ihop flera varor och behöver räkna i huvudet vad alltsammans kommer att kosta och då har vi använt både huvudräkning och addition. När vi sedan tänker hur mycket pengar vi har i plånboken som ska täcka kostnaden har vi återigen använt oss av huvudräkning tillsammans med subtraktion i det fallet. Vi har också tänkt till genom att lösa talet i text och ord tillsammans med det matematiska tänket. Man kan jämföra det med matematiska textuppgifter ur skolans mattebok. För att förenkla det hela kan man säga att vi först tänkt att ”hur mycket kostar varorna tillsammans och räcker pengarna för att köpa dessa? Hur mycket pengar blir över i plånboken efter att du har betalat?” Lite som att läsa uppgiften i skolans mattebok.

Ett annat exempel kan vara om man tränar mycket genom promenader och löpning. Kanske vill man då räkna ut hur långt man sprungit eller gått under en sammanhängande period. Då behöver man också kunna grundregeln med addition eller multiplikation för att lägga ihop sträckan man rört sig på under till exempel en vecka. Utefter det kan man sedan räkna ut medelvärdet för hur mycket man tränat och rört sig under den perioden.

Kan vara till hjälp om man tydligt vill ha en bild över detta för att kanske öka på träningen.

Dessa nämnda exempel är bara två av fler som finns i det vardagliga livet när det gäller matematik. Detta ämnet är verkligen viktigt att kunna behärska när det gäller grundregler då man har nytta av det nästintill överallt. Man använder sig av matematiken även omedvetet och kanske faktiskt inte tänkt på som vuxen hur viktigt det är att kunna grunderna. I SvD finns en bra artikel som tar upp just detta med hur viktig matematik är och varför det är så.

Känner man att man behöver mer stöd i ämnet finns det otroligt bra hjälpmedel att kunna använda sig av idag. Med teknikens och internets moderna framfart kan man lätt få så kallad lärarhjälp hemmavid utan att behöva åka iväg till en utbildningsanordnare.